Relaţiile noastre cu prietenii sunt printre cele mai semnificative relaţii pe care le vom avea vreodată. Cercetările arată că prietenia contribuie la sănătatea noastră fizică şi emoţională. De multe ori însă, oamenii pun presiune pe ei inşişi, pentru a menţine prietenii mediocre, dintr-un sentiment de loialitate, teamă sau vinovaţie, care acumulează mai mult stres pe termen lung.

De fapt, orice prietenie , în esenţa sa, este o conexiune între doi oameni la un moment dat şi acumularea unui şir de evenimente în timp.

Deci, este nerealist să ne aşteptăm ca o persoană care ne-a fost aproape la un moment dat în viaţa noastră, să fie persoana pe care o vrem de partea noastră, în fiecare etapă ulterioară a vieţii.

Este de asemenea important să ne amintim, că dacă avem o relaţie minunată, care în cele din urmă devine mai puţin minunată, nu trebuie să negăm momentele pozitive care au avut loc înainte de aceasta. Uneori unele prietenii se termină, fără a fi din vina cuiva.
Există cîteva semne clare că o prietenie ar putea fi în pericol.

1. Nu-ţi place cum te simţi când eşti în preajma lui sau a ei. De fiecare dată cănd eşti în preajma lui/ei  te simţi răutacios, pasiv-agresiv sau doar agresiv.

Sau te simţi complexat, resemnat ori prea invidios şi nu ai această tendinţă în jurul altor persoane. Poate recunoşti că nu vrei ce-i mai bun pentru prietenul tău.

2. Prietenul/ prietena ta stârneşte  un comportament rău în tine. Exista mai multe moduri în care un prieten poate fi o influenţă negativă.

Dacă continui să fii cu această persoană fumezi mai mult, bei mai mult, minţi mai mult, eşti mai puţin atent cu proprii copii, creativitatea este redusă sau integritatea pusă la încercare.

Dacă este aşa, este timpul să regândeşti relaţia.

3. Prietenia este semnifcativ dezechilibrată. Reciprocitatea? Unde este reciprocitatea? Poate că ea sau el împrumută constant lucrurile tale şi nu le returnează sau l-ai invitat de atât de multe ori la cina, ca ai început să te simţi bucătar.

Poate că balanţa înclina în direcţie opusă: ea sau el încearcă în mod constant să facă atât de multe pentru tine, dar eşti doar o persoană interesată de favorurile sale. Oricum ar fi, echilibrul necesar centrat pe o prietenie echilibrată a fost compromis.

4. Cuvintele pe care le-ai folosi pentru a descrie prietenia ta nu sunt măgulitoare. Poate te joci în mod constant cu acest prieten şi nu esti sincer.

Sau te simţi suficient de superior, că te deranjează orice atitudine a sa. Nu rîzi cu el/ea rîzi de el/ea şi trebuie să recunoşti că nu prea-ţi mai place.

5. Prietenul tău nu prea-şi mai dă seama cine eşti. Poate în mod constant vă înţelegeţi greşit sau te face să te simţi jenat de felul cum te îmbraci, cum găteşti, cum te porţi.

Ai început să te simţi atât de subapreciat, încât într-un acces de supărare nu te mai cenzurezi şi începi să-ţi etalezi presupusele „defecte” doar pentru a-l enerva. Oricum, acesta este opusul iubirii necondiţionate.
Poate o prietenie, care a ajuns la oricare din aceste puncte, să fie salvată? Posibil, daca se percepe doar ca o etapă şi nu ca un model de lungă durată.

Gândeşte-te bine dacă există un fundament adevărat pentru o relaţie sănătoasă, pentru a te reîntoarce. Întreabă-te de asemenea dacă ai simţit la fel cu mai mulţi prieteni sau doar cu unul singur.

Dacă răspunsurile nu sunt încurajatoare ia-ţi inima în dinţi. Nu toate prieteniile durează toată viaţa. Tot ceea ce datorezi unui prieten este bunătate şi respect, nu jurăminte…

Sursa  Ph.D.  Andrea Bonior.