De Marcelica Chiriac

Mulţi părinţi şi bunici abuzează de limbajul darurilor .

 

De fapt, dacă intri într-un magazin de jucării şi analizezi comportamentul părinţilor, ajungi să te întrebi dacă nu cumva socotesc că acesta este singurul limbaj al iubirii.

Dacă părinţii au bani, sunt tentaţi să le cumpere multe lucruri copiilor. Unii părinţi cred că aceasta este cea mai bună cale de a-şi exprima iubirea. Încearcă să facă pentru copiii lor ceea ce n-au reuşit părinţii lor să facă pentru ei.Le cumpără lucruri la care au râvnit în copilărie. Dar în cazul în care limbajul primar de iubire al copilui tău nu este acesta, darurile nu au valoare afectivă prea mare pentru el.

Părintele are intenţii bune, dar nu-i satisface copilului nevoile afective oferindu-i daruri. În cazul în care copilul abandonează repede lucrurile pe care i le dai, daca-ţi spune rareori ,,mulţumesc” ori dacă n-are grijă de cadouri şi nu le preţuieşte , atunci mai mult ca sigur că limbajul lui primar de iubire nu priveşte darurile.

Dacă suntem atenţi la comportamentul copiilor o să vedem cum îşi exprimă ei iubirea faţă de ceilalţi. Acest limbaj indică limbajul lor de iubire.

Contactul fizic este o modalitat foarte eficientă de a-ţi exprima dragostea faţă de copil. Cercetările au arătat că sugarii care sunt ţinuţi în braţe se dezvoltă mai bine din punct de vedere afectiv decăt ceilalţi copii.

Cred că majoritatea părinţilor îşi iubesc în mod sincer copiii. Cred, de asemenea, că există mii de părinţi care nu reuşesc să-şi exprime afecţiunea într-un limbaj adecvat şi că mii de copii au rezervorul afectiv gol. Majoritatea copiilor şi, mai ales a adolescenţilor cu probleme au rezervoarele afective goale.

Nu este niciodată prea târziu să-ţi exprimi iubirea!

Dacă ai copii mai mari şi ţi-ai dat seama că ţi-ai exprimat iubirea într-un limbaj nepotrivit, îţi recomand să le spui că ai încercat şi nu ai ajuns la sufletul său pentru că limbajul lui de iubire este cu totul altfel. Dacă au crescut destul de mult, cât să înţeleagă ideea de limbaj al iubirii, o discuţie le-ar putea deschide ochii. S-ar putea să te uluiască dispoziţia lor de a-şi exprima sentimentele în limbajul tău de iubire.

Când membrii aceleeaşi familii încep să-şi  vorbească unul altuia în limbajul de iubire adecvat, climatul afectiv din casă se intensifică simţitor.

Iată cele cinci limbaje ale iubirii universal valabile:

declaraţiile,

timpul în doi,

darurile,

serviciile,

contactul fizic.

Sursa: Gary Chapman