În mare parte, bolile mintale sunt cauzate de o absenţă sau de un defect al iubirii pe care un copil anume o cere de la părinţii săi  pentru o maturizare de succes şi o dezvoltare emoţională  corectă. S-a sugerat că absenţa iubirii este cauza majoră a bolii mintale şi că prezenţa iubirii este, prin urmare, elementul vindecător esenţial în psihoterapie.

 

Perioada de psihoterapie este o perioadă de intensă dezvoltare, în timpul căreia  pacientul trebuie să parcurgă mai multe schimbări . Pentru ca această puternică dezvoltare să apară, trebuie renunţat la o parte proporţională  din “vechiul sine”. Este o etapă inevitabilă pentru o psihoterapie reuşită.

Pentru ca fiinţele umane sănătoase mental trebuie să se dezvolte şi pentru că a renunţa sau a pierde din vechiul sine este parte integrantă a procesului dezvoltării mentale , depresia poate fi un fenomen normal şi sănătos. Devine anormal şi nesănătos doar atunci când ceva interferează cu procesul de renunţare, având ca rezultat prelungirea depresiei, iar completarea acestui proces  nu mai are loc. Probbil că pacienţii vor spune: “Nu am nici o idée despre cauza deprimării mele” sau vor pune cauza deprimării pe  seama unor factori irelevanţi. Pentru că nu sunt conştienţi încă sau nu sunt pregătiţi să-şi dea seama că nu se vor mai întâlni cu “vechiul sine” şi cu felul în care “obişnuiau să fie lucrurile”, ei nu sunt conştienţi că depresia lor semnalizează că se cere o schimbare majoră pentru o adaptare reuşită, înscrisă în evoluţie.

Faptul că inconştientul este cu un pas înaintea conştientului poate părea straniu pentru nespecialist.

În primul rând în terapie onestitatea este esenţială. Nu este nimic nepotrivit în sentimentele pe care le are psihoterapeutul, atâta timp cât pacientul sau pacienta se supune disciplinei psihoterapiei, cooperează în tratment, e dispus să înveţe de la terapeut şi începe să se dezvolte cu succes.

Psihoterapia intensivă , în multe cazuri, este un proces de regăsire a unei griji părinteşti faţă de el.

În mod clar , există dimensiuni ale  iubirii care sunt greu de înţeles şi pe care, psihologia, prin cunoaşterea graniţelor eului, ar putea fi într-o mică măsură de ajutor…

Sursa : M. Scott Peck, Drumul către tine