Femei clasice cu stil

„Indiferenţa este opusul iubirii, ura este doar o altă faţă a iubirii”.

Deseori oamenii trec prin viaţă fără să spună partenerilor ce este în inima lor şi la ce anume se gândesc de obicei.

Pare atât de greu să vorbeşti din suflet!

Oamenilor le este foarte teama: teamă că ar putea să pară stupizi, că ar putea fi respinşi sau că nu ar primi răspunsul pe care şi-l doresc. Există credinţa distructivă în cuplu, care implică faptul că partenerii trebuie să ştie ce simt sau ce au nevoie fără ca măcar să  ceară acest luru.

A cere în mod constant dovezi ale iubirii nu este un mod potrivit de gestionare a relaţiei.  Atunci când partenerii întâmpină dificultăţi în relaţia de cuplu, atunci când sunt blocaţi în sentimente de furie şi dezamagire ori se distanţează foarte mult unul de celălalt, ei au nevoie să fie ajutaţi să se concentreze pe ceea ce simt cu adevarat şi să încerce să exprime aceste sentimente într-o manieră non-acuzatoare.

Cel mai des ei simt că se tem sau că sunt deprimaţi din cauza pierderii legăturii.

Partenerii trebuie să dobândească abilitatea de a asculta fără a intra în defensive, aceste sentimente care pot veni atât din interiorul lor cât şi de la partener.

Esenţa procesului de regăsire a intimităţii este o atitudine şi un stil de comunicare ce nu conţin invinuiri sau apărări.  Exprimarea nevoilor şi vulnerabilităţilor atunci când celălalt este capabil să ofere îngrijirea şi liniştea necesară într-o manieră conţinătoare şi bazată pe contact este foarte hrănitor şi reconfortant.

Poate deveni o problemă atunci când ambii parteneri au nevoie de îngrijire în acelaşi timp. Unul dintre ei trebuie să-şi revină mai repede căci altfel vor sfârşi prin a ţipa unul la altul acuzându-se reciproc. Multe cupluri dansează acest vals fără sfârşit al lui “Eu am dreptate, tu greşeşti!”

Pentru a face relaţia să meargă partenerii trebuie să decidă că în viaţă este mai important să fii fericit decât să ai dreptate…

(Terapia centrată pe emoţii)