Femei clasice cu stil

Când minciuna se repetă destul de des, începem să o acceptăm ca adevăr – chiar și atunci când poate intra în conflict cu faptele sau cu propriile noastre experiențe …

A omis cineva vreodată să spună sau să facă ceva în mijlocul argumentului,  știind că s-a întâmplat 100%? Poate că a refuzat să admită că greșeşte, în ciuda faptelor care  contrazic? Dacă ați fost vreodată într-o situație de genul acesta, este posibil să fi experimentat o formă de gaslighting  de primă mână.

Ce este?

Când cineva încearcă să te manipuleze pentru a ghici lucruri pe care le-ai văzut, auzit sau știut a fi adevărate, acest lucru este considerat a fi „gaslighting”. În sensul cel mai larg, termenul de gaslighting este folosit pentru a explica atunci când cineva încearcă să convingă pe ceilalți – indivizi, un grup sau  națiune – că ceva care s-a întâmplat sau un fapt cunoscut, este greșit. O formă de manipulare psihologică, cel mai adesea se întâmplă între un  înșelător și țintă.

De la dezacorduri până la refuzul de a asculta punctul de vedere al cuiva sau imposibilitatea de a accepta că greșesc, indiferent de dovezi, persoane din orice domeniu pot experimenta gaslighting-ul la orice vârstă. Gaslighters pot fi partenerii , un membru al familiei, un prieten sau un coleg.

E periculos?

În timp, cazurile extreme de gaslighting pot avea un impact uriaș. De la a face pe cineva să se îndoiască de propriile sale amintiri despre evenimente, până la a-l determina să-și pună sub semnul întrebării sănătatea, poate avea impact asupra încrederii de sine și a încrederii cuiva, îl poate determina să se îndoiască de deciziile sale, în cele din urmă îl împinge să devină mai dependenți de persoana care îi întreţine această stare.

Creând o dinamică dezechilibrată a puterii în care o persoană este supusă micro-agresiunilor și controlului bazat pe fapte, gaslighting-ul poate fi o formă de abuz și control psihologic. Spre deosebire de multe forme fizice de abuz, în care pot exista semne că prietenii și familia ar putea prelua, abuzul emoțional poate fi mai greu de recunoscut.

Pentru cei care se confruntă cu gaslinghtig -ul pot simți ca pământul se clatină întotdeauna sub ei. Dacă recunosc că sunt manipulați, ar putea încă să ghicească sau să se învinovățească de ceea ce se întâmplă, afectându-le  încrederea și stima de sine.

Semne de gaslighting

Există o serie de semne pe care le poți urmări dacă ești preocupat că cineva te poate manipula sau  cineva  care  contează pentru tine. Astfel pot fi indicii precum minciuna flagrantă despre lucruri mici sau mari, negarea de a spune sau de a face ceva ce știi a fi adevărat sau o diferenţiere clară între ceea ce spun și fac. Unii gaslinghteri pot folosi ceva important împotriva celeilalte persoane pentru a-i submina, de exemplu, dacă au copii, se pot concentra pe a-i convinge să se îndoiască de capacitatea de a fi un părinte potrivit.

Oamenii care au grijă să-și manipuleze  ținta în timp, folosind comentarii și minciuni ocazionale. Treptat, aceste minciuni pot crește. La început, ținta poate să nu realizeze nici măcar ce se întâmplă. Gaslighters vor continua să respingă ceea ce ținta lor spune sau face până vor determina ţinta să se pună sub semnul întrebării, folosind confuzia și îndoiala de sine pentru a-i face să se întoarcă înapoi la  gaslinghter pentru informațiile „corecte”.

Ce pot sa fac?

Dacă crezi că cineva vă poate manipula, este important să acționezi. Poate fi ușor să laşi lucrurile să alunece sau să le respingi, dar în timp acest comportament îţi poate dăuna bunăstării.

Ai încredere în emoțiile tale și în propria ta versiune de evenimente

Încearcă să vezi situația din exterior. Poate fi util să vorbeşti despre problemele tale cu prietenii sau familia în care ai încredere pentru a primi o opinie obiectivă. Discută situația cu mai multe persoane pentru a obține perspective diferite. În caz de îndoială, întreabă-te: dacă  se întâmplă ceva cu cineva de care te interesează, ai fi îngrijorat? Dacă răspunsul este da, merită să arunci o privire mai atentă.

Poate fi ușor să respingi comportamentele de gaslighting dacă par neintenționate  dar  nu exclude faptul  că pot fi totuși, o formă de abuz emoțional.

Găsirea momentului, a locului și a modului potrivit de a vorbi cu persoana despre îngrijorările  tale, poate fi un prim pas. Poate fi complicat, dar lucrurile nu pot fi mai bune dacă nu sunt abordate. Cu toate acestea, siguranța ta trebuie să rămână prioritară. Dacă te preocupă faptul că ridicarea problemei te poate afecta negativ, atunci solicită ajutor extern cât mai curând posibil. Ai încredere în emoțiile tale și în propria ta versiune de evenimente.

Este important să ne punem pe noi înșine (și bunăstarea noastră psihică şi fizică) pe primul loc.

“Vorbeşte cu cineva în care ai încredere pentru realitate, verifică ce poate spune sau face. Acest lucru va oferi o perspectivă rațională.

“În funcție de tipul de relație existent, discuția despre problema cu partenerul tău poate evidenția ceea ce se întâmplă de fapt, înainte de a se agrava. Consilierea poate fi utilă pentru a-ţi permite să rezolvi problema.

Gaslighting- ul este o formă de abuz emoțional, iar pentru cei afectați, consecințele pot fi severe dacă nu sunt abordate din timp”.

Sursa: Happiful.com