Marcelica Chiriac

Există oameni timizi, sfioşi, care nu se simt în largul lor în societate pentru că se socotesc inferiori şi nu-si dau seama că adevărata lor problemă o constituie relaţiile interumane. Nu se pot gândi că eşecul lor ca persoană constă în incapacitatea de a învăţa să-i abordeze cu succes pe ceilalţi. În încercrea de a forţa o colaborare, de a forţa o prietenie, singurul lucru pe care nu-l pot face cu forţa este ceea ce-şi doresc cel mai tare; nu pot să-i determine pe ceilalţi să-i placă şi de fapt nu obţin niciodată ceea ce vor pentru că nu sînt în stare să stăpânească arta de a-i aborda pe ceilalţi.

De alfel cele mai grave probleme emoţionale îşi au rădăcinile în relaţiile noastre cu ceilalţi. Singura pierdere neacceptată şi care afectează sănătatea emoţională este pierderea înţelegerii dintre sine şi ceilalţi oameni.

În lumea noastră modernă nu putem cunoaşte succesul şi fericitrea fără a-i lua în calcul şi pe ceilalţi. Oamenii sunt aici şi acum. Când reduci personalitatea la ingredientele de bază, nu rămâne decît capacitatea de a-i interesa şi servi pe ceilalţi.